Omega Cursus

Voor wie zoekt naar een evenwichtig, realistisch en radicaal geloof

De Omega Cursus is een kosteloze cursus die je met een huisgroep kunt doen. In de serie van 7 afleveringen worden 7 paradoxen aan de orde gesteld waar elke christen mee te maken heeft. De cursus bestaat uit stukjes drama, interviews, tutorials en opdrachten. De cursus is er voor iedereen die op zoek is naar een evenwichtig, realistisch en radicaal geloof.

De cursus is voor iedereen kosteloos beschikbaar. Klik op deze link om u te registreren. Binnen een paar seconden bent u in het login-gedeelte, waar de hele cursus voor u klaar staat. 

Hieronder staat de promovideo en aflevering 1, voor hen die eerst een indruk willen krijgen over hoe de cursus eruit ziet. 

Omega Cursus

2 Videos

Waarom de Omega Cursus?

We leven in een tijd van toenemende polarisatie. De nuance ontbreekt. Wil je scoren dan moet je verhaal simpel zijn, zwart/wit. Geen ruimte voor enerzijds, anderzijds. Halve waarheden doen het daarom goed.

Maar het evangelie staat haaks op dit soort denken. Het zit vol met ogenschijnlijke tegenstellingen, met paradoxen. Die lenen zich niet voor simpele of/of redenaties. Deze tijd vraagt om een nieuw soort denken: meer volwassen en meer in balans. ‘Het radicale midden’ is in dat verband een uitdagende sleutel. Geen water bij de wijn, maar wel evenwichtig en realistisch. 

De Omega Cursus is er voor iedereen die het radicale midden wil ontdekken. Als je evenwichtig, realistisch en toch radicaal wilt geloven. Het radicale midden is dè remedie voor zwart-wit denken.

Veelgestelde vragen

In de serie worden 7 paradoxen aan de orde gesteld waar elke christen mee te maken heeft. Juist omdat we in een tijd leven van polarisatie en zwart-wit denken is deze cursus echt relevant. Want we hebben het allemaal nodig om valse tegenstellingen te doorzien en te ontdekken hoe je op een gezonde manier in deze wereld je plek kunt innemen.


De Omega Cursus is een serie van 7 meetings bedoeld voor gespreksgroepen. Door de vorm en aanpak is de serie uiterst geschikt voor groepen die een nieuwe impuls zoeken voor hun meetings. Elke bijeenkomst geeft een mix van opdrachten, een interview, een stukje drama en een tutorial. Je wordt als het ware op een inspirerende ontdekkingstocht meegenomen. De cursus kan zowel online (met ZOOM) als offline gevolgd worden. 

Wie heeft er geen last van dat we zo snel geneigd zijn dingen tegen elkaar uit te spelen. Was Jezus mens of God, moeten we bidden of werken, verstand of geloof, wil God wel of niet genezen, en ga zo maar door… Het evangelie zit vol ogenschijnlijke tegenstellingen. Eigenlijk kun je zeggen dat het kruis de ultieme paradox is: sterven en overwinning. Dit is het mysterie van ‘en/en’ (in plaats van ‘of/ of’).


Het zwart/wit denken brengt ons in een fuik. We raken verstrikt in valse tegenstellingen en komen tegenover elkaar te staan. Als we ontdekken wanneer we met paradoxen te maken hebben, kunnen we ontsnappen aan het of/of denken. Dat is heel belangrijk als we op een gezonde en volwassen manier met God willen leven. Het is daarom geen luxe je in dit soort paradoxen te verdiepen. Het is eerder een middel om evenwichtig en realistisch verder te kunnen groeien in het geloof.

De cursus behandelt in 7 meetings de volgende 7 paradoxen:

 1. Waarheid en genade: hoe kun je uit de genade van God leven en tegelijk zijn waarheid en heiligheid serieus nemen?
 2. Hemel en aarde: hoe kun je oog hebben voor de eeuwige onzichtbare werkelijkheid zonder het alledaagse onbelangrijk te vinden?
 3. Reeds en nog niet: hoe kun je de realiteit van Gods Koninkrijk in je leven omarmen terwijl je ook oog hebt voor alles waarin dat nog niet zichtbaar is?
 4. Bidden en werken: hoe leer je in alles afhankelijk te zijn van wat God wil doen maar ook zelf te doen wat binnen jouw verantwoordelijkheid ligt?
 5. Aanvaard zijn en willen veranderen: hoe blijf je gemotiveerd om te veranderen zonder dat je daarmee Gods aanvaarding probeert te verdienen?
 6. Vrijheid en verbondenheid: hoe kun je leven in verbondenheid met anderen en de gemeente zonder dat dit ten koste gaat van je vrijheid?
 7. In de wereld, niet van de wereld: hoe kun je op een gezonde manier je plek innemen in de wereld en tegelijk het Koninkrijk van God op de eerste plaats stellen.

Niet elke paradox zal voor ieder een groot ding zijn maar vroeg of laat komen ze allemaal aan de orde in ons leven. Het is daarom goed ze te leren herkennen en te onderzoeken hoe we op een evenwichtige manier ermee om kunnen gaan. Het is een zegen als we in balans leren leven zodat we niet door alles op en neer, heen en weer geslingerd worden. (Efeze 4 vers 14)

Elke meeting is een boeiend zoektraject. De grote uitdaging bij elke bijeenkomst van je groep is te zorgen dat iedere deelnemer betrokken is en uit de verf komt. Maar ook dat je echt allemaal nieuwe dingen leert en uitgedaagd wordt zodat ieder dus enthousiast en geïnspireerd naar huis gaat. De Omega Cursus probeert dat op verschillende manieren te bereiken.

 • Elke bijeenkomst verloopt op een andere manier: per keer is het proces zodanig opgezet dat het vragen losmaakt en het gesprek over de inhoud echt van de grond komt.
  De interactie in de groep is niet afhankelijk van de leider van de groep want de opdrachten zorgen ervoor dat ieder wordt betrokken en zijn inbreng heeft.
 • In elke meeting worden een aantal interessante items op het scherm gebracht die het gesprek stimuleren en voor de nodige inhoud zorgen.
Dus in elke meeting zitten de volgende elementen:

 • Drama: een sketch waarin een concrete situatie wordt neergezet door acteurs: een mini sitcom waarin een drietal vaste karakters herkenbare dilemma’s uitspelen.
 • Interview: een gesprek met iemand die rond het thema van de bijeenkomst een bijzonder verhaal te vertellen heeft over de realiteit van God in zijn of haar leven.
 • Tutorial: een filmpje waarin op een creatieve en visuele manier een stukje onderwijs wordt gepresenteerd: kort en bondig, to the point.
 • Opdrachten: op steeds weer verschillende manieren worden dingen aan de orde gesteld zodat de interactie in de groep verrassend blijft.
De meetings kunnen off-line bij mensen thuis in de woonkamer, of on-line via ZOOM gehouden worden (De ‘Corona- versie’ van de cursus).

Het programma is bedoeld voor iedereen. De cursus is bedoeld om gevolgd te worden met de kring van je kerk (dus voor alle leeftijden). Het Omega Project heeft een lichte focus op de millennials, maar de cursus is zo opgezet dat het altijd voor iedereen toegankelijk is. 

Het programma kun je volgen door in te loggen op de Omega site: het Omega platform. Je kunt de cursus dus bekijken op een smart TV. De totale lengte van een bijeenkomst is vijf kwartier. Een klok geeft aan hoelang een opdracht mag duren. Je mag de klok stilzetten wanneer je als groep meer tijd voor een onderdeel wilt nemen.

We bieden de cursus gratis aan. We zouden het fijn vinden als elke deelnemer of groep via een gift aan Omega de voortgang van dit werk helpt mogelijk maken. Klik hier voor de bankgegevens.
Alle afleveringen zien? Registreer je hier om de hele cursus te bekijken. Of download de app ‘Mijn Omega’ in de Apple Store of Google Play Store