ontwikkel een veerkrachtig geloof

Hoe het Archeon me leerde relativeren

Dit najaar was ik met mijn vrouw en pleegzoon in het Archeon, een openluchtmuseum in Alphen aan den Rijn. Je ziet er prehistorische boerderijen, een handelspost uit de tijd van de Vikingen, een Middeleeuwse stad en rond marcherende Romeinse soldaten. Een levende tijdmachine die me stilzet bij de tijd waarin ik nu leef.

Bij het gladiatorengevecht (aanrader, geschikt voor kinderen) mijmerde ik over het machtige Romeinse Rijk, dat half Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten met ijzeren vuist regeerde. De macht van Rome heeft meer dan 1000 jaar bestaan, tot het in de vijfde eeuw na vele eeuwen erosie uit elkaar viel. Welke Romein had dat in het jaar 200 kunnen denken?

Toeristische trekpleisters
Veel van de oude beschavingen, zijn toeristische trekpleisters geworden. De eens machtige Romeinse gebouwen zijn niet meer dan ruïnes. De piramides herinneren aan de Egyptische dynastieën en de Grieken kunnen het onderhoud van de Akropolis net betalen. Zullen Amsterdam, Londen en Parijs straks musea zijn van vervlogen rijkdom en dominantie van de Westerse beschaving?

Omega project - Archeon

Want het Westen lijkt in verval. Onze instituties wankelen. De wetenschap lijkt haar legitimiteit te verliezen. De EU verliest een van haar vroegste leden en in veel landen klinken populistische geluiden. De Verenigde Staten keren in zichzelf, ze hebben genoeg aan hun eigen problemen. En China groeit de Westerse economieën voorbij. Welke Europeaan had dat in het jaar 2000 kunnen denken?

Stroom van slecht nieuws
In deze tijden van onrust en verandering, moet ik denken aan een oeroude tekst uit het Bijbelboek Prediker, door de band The Byrds op muziek gezet. To everything, turn turn turn, there is a season, turn turn turn. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Er is niets nieuws onder de zon, zegt de schrijver van het Bijbelboek Prediker. Als je wat relativering wilt van de stroom van slecht nieuws, lees dan dit boek. Mij stelt het gerust en biedt me een breder perspectief dan de waan van de dag.

Al deze rijken zijn gekomen en gegaan, maar er is één Rijk gebleven. Het is ontstaan in de marge van de grote rijken en het heeft in twee millennia wortel geschoten in de hele wereld. Geen rijk van legers, heersers en machtige economieën, maar van de laatsten die de eerste worden, wie zwak is, is sterk en wie zijn leven verliest om Zijn wil, zal het vinden. Welk mens had zoiets kunnen bedenken?

Alec Timmerman

Foto: Pexels.com

Andere artikelen

Leestijd: 2 minuten

Met de Omega App krijg je elke maand een gevarieerde hoeveelheid materiaal dat jou helpt om een veerkrachtig geloof te ontwikkelen.

Meer van deze auteur

Ontvang een link naar de gratis cursus