Vraag 1: Wat is een paradox?

Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Een paradox bestaat uit twee dingen die op het eerste gezicht niet kunnen, maar als je er dieper over nadenkt toch wel kunnen.

Vraag 2: Wat is precies het radicale midden?

Het radicale midden is een concept dat aan het eind van de 20e eeuw in westerse landen opkwam. Mensen die het radicale midden zoeken, proberen een balans te vinden tussen de twee uiterste kant van een thema. Dit om zwart-wit denken te voorkomen. In het Christelijk geloof zoeken we naar een balans die voorkomt dat we in extremen vallen. Zo kun je in het extreem vallen dat je niet of nauwelijks bij God kunt komen (omdat God heilig is), of je kunt in het extreem vallen dat het altijd God is tussen jou en God, ongeacht hoe je leeft (omdat God genadig is). Het woord ‘radicaal’ duidt erop dat je die balans je in beweging zal zetten.

Vraag 3: Waarom is het nadenken over het radicale midden nu zo relevant?

Het denken over het radicale midden is om twee redenen vandaag intersant. In de eerste plaats is te zien dat veel christenen ergens blinde vlekken hebben in hun geloofsleven. Dan zien ze een kant van een thema overbelicht, en een andere kant onderbelicht. Zo zijn er mensen de zicht strikt aan de wet houden, en er zijn ook mensen voor wie de wet geen betekenis heeft. Een andere reden is dat er in de maatschappij veel polarisatie te vinden is. Er is steeds meer ‘zwart-wit’ denken in de maatschappij. Daarom is het belangrijk om als christen gezond en uitgebalanceerd in de wereld te staan.

Vraag 4: Kan ik de cursus ook online doen?

Ja, de cursus kun je ook online doen. Er zijn twee varianten van de cursus. Je kunt hem met een groep (je kring) doen. Dan worden de cursus op een smart TV afgespeeld, en kun je live met elkaar in gesprek. Er is een online-versie (de ‘corona versie’), waarbij je de cursus met elkaar doet met behulp van ZOOM of Microsoft Teams.